Događaji,  Vesti iz kulture

Objavljen novi broj časopisa „Mons Aureus“

Nedavno je iz štampe izašao 59. broj časopisa za književnost, umetnost i društvena pitanja „Mons Aureus“. Iz objektivnih razloga ovaj poslednji borj „Mons Aureusa“ objavljen je sa nešto zakašnjenja. 

- U vreme kada se gase renomirani časopisi, mi uspevamo da održimo kontinuitet u objavljivanju i to zahvaljujući novcu koji za nas izdvaja Grad Smederevo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Ovaj broj ima standarni broj stranica, a u njemu su objavljeni tekstovi značajnih  smederevskih i srspkih autorta. U rubrici „Orfejevim tragom“ publikovane su pesme Boška Tomaševića, Miroslava Torodorvića. Olivere Nedeljković i smederevske pesnikinje Jasminke Nadaškić Đorđević. U „Skriptorijumu“ objavljena je drama Mirjane Marinšek  Nikolić „Zbogom Berlinu“, priča smederesvkog autora Uroša Timića „Putnica“, zatim priča još jednog Smederevca Zorana Hadži Vukašinovića „Eksplozija“.  U odeljku „Besede“ objavljena je Svetosavska beseda jereja Željka Đurića koju je pročitao na ovogodišnjim 29. Smederevskim svetosavskim svečanostima. Iz „Arestotelovog durbina“, izdvajamo tekst smederesvke autorke Snežane Cvetković „Portret Momčila Đorgovića, novinara, književnika i publiciste“. Tu su još ustaljeni odeljci „Baština“, „Dobro“ i „Ekslibris“ – kaže Marina Lazović.

Već od sledećeg 60. broja, ovaj časopis dobiće novu koncepciju i novo uredništvo. Glavni i odgovorni urednik biće Marina Lazović, direktorka smederevske Biblioteke, a za izvršnog urednika postavljena je Biljana Živanović, bibliotekar savetnik. Redakcija će biti pojačana sa Smederevkom mr Snežanom Cvetković, istoričarkom umetnosti.

Dragan Pavlović

mn1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *